Hintavertailu | Artikkelit | Siirry täysversioon

Vain osa piilolinsseistä suojaa UV-säteilyltä

Lisäsuoja tarpeen – laadukkaatkin aurinkolasit
voivat päästää silmään jopa 50% säteilystä

Aurinkolasit ja piilolinssit antavat yhdessä parhaan suojan.Suurikokoiset, peittävät aurinkolasit ja UV-suojalla varustetut piilolinssit vähentävät yhdessä tehokkaasti silmään tulevaa säteilyä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon UV-säteily ja solarium ovat vahingollisia iholle. Ultraviolettisäteilyn vahingollisuus ei kuitenkaan rajoitu ihoon, vaan ulottuu laajemmalle: myös silmät ovat vaarassa.1 Kesällä onkin tärkeää suojata paitsi iho, myös silmät auringon UV-säteilyltä.

UV-säteilylle altistuminen aiheuttaa silmille hiljalleen vahinkoa ja voi johtaa iän myötä moniin ongelmiin, esimerkiksi harmaakaihiin tai muun leikkaushoitoa vaativan silmäsairauden syntyyn.2 Vaara kasvaa erityisesti yli 40-vuotiailla. Pahimmillaan silmät vaurioituvat auringonpaisteesta pysyvästi ja voivat jopa sokeutua.

Erityisen tärkeää silmien suojaaminen on heijastusten vuoksi veden äärellä.

Yllättävää kyllä, aurinkolaseja käytettäessäkin silmiin voi päästä jopa 50 % ympäröivästä UV-säteilystä.3 Ultraviolettisäteilyn pysäyttävät piilolinssit tarjoavat tällöin tervetullutta lisäsuojaa. Piilolinsseistä kuitenkin vain pieni osa on UV-suojattuja, eikä suuri osa kuluttajista välttämättä edes tiedä, onko omissa piilolinsseissä UV-suoja vai ei.

Säteilyä aurinkolasien sivusta

Säteilyn voimakkuutta kuvaa UV-indeksi, joka on välillä 0-20. Suomessa UV-indeksi on enimmillään 5–6. Kanarian saarilla se yltää enimmillään arvoon 13. Suomalaisten suosituimman kaukokohteen, Thaimaan, luku voi olla jopa 15.

Aurinkolasit ja piilolinssit antavat yhdessä parhaan suojan.Piilolinssien tarjoama UV-suoja vaihtelee huomattavasti.
Aurinkolasit tarjoavat silmille suojaa, mutta suurin osa niistä ei pysäytä läheskään kaikkia UV-säteitä. Hyvin tehtyjen aurinkolasien linssit kyllä estävät UV-säteilyn linssin itsensä kohdalta, mutta linssien yli, ali ja sivuilta silmään pääsevän säteilyn määrä on yllättävän suuri. Tutkimusten mukaan osa aurinkolaseista estää lopulta vain 50 % silmään tulevasta UV-säteilystä. Täyttä suojaa tarjoavat vain silmän tiiviisti ympäröivät lasit, kuten esimerkiksi uima- tai laskettelulasit.4,5

Aurinkolaseilla saatavaa UV-suojaa voi täydentää piilolinsseillä. Osa piilolinsseistä lupaa pysäyttää jopa 96% UVA-säteilystä ja 100% UVB-säteilystä. Suuressa osassa linssejä ei kuitenkaan ole erikseen UV-suojausta. Materiaalilla on väliä, sillä luokan I UV-suojaavat piilolinssit (esim. senofilcon A) suojaavat silmää huomattavasti paremmin kuin UV-säteilyä läpäisevästä materiaalista valmistetut linssit (esim. lotrafilcon A).6

Parasta suojaa näyttävät tällä hetkellä tarjoavan Acuvue-merkin linssit. Ero on suuri verrattuna käsittelemättömiin linsseihin, jotka saattavat pysäyttää vain 10 % UV-A-säteilystä ja 30 % UV-B-säteilystä.

Koska piilolinssit eivät peitä koko sarveiskalvoa, ne eivät yksinään riitä silmien suojaksi. Pelkkä ultraviolettisuojauksella varustettujen linssien käyttö antaa pienemmän hyödyn vahingollista säteilyä vastaan kuin aurinkolasit. Jotta silmät saisivat parhaan mahdollisen suojan, lääkärit suosittelevat käytettäväksi yhtä aikaa sekä aurinkolaseja että suojaavia piilolinssejä.

Eräiden piilolinssien mitattu UV-suoja7

  UVA UVB
Acuvue 68.1 98.7
Acuvue Advance 74.7 99.7
Air Optix Night & Day 17.0 25.0
Air Optix 23.7 32.1
PureVision 33.0 61.9

Viitteet
1 Chandler H. Ultraviolet absorption by contact lenses and the significance on the ocular anterior segment. Eye Contact Lens. 2011 Jul;37(4):259-66. Review.
2 Roberts JE. Ultraviolet radiation as a risk factor for cataract and macular degeneration. Eye Contact Lens. 2011 Jul;37(4):246-9. Review.
3 Rosenthal FS, Bakalian AE, Lou CQ, Taylor HR. The effect of sunglasses on ocular exposure to ultraviolet radiation. Am J Pub Health. 1988; 78:72-74.
4 Sliney DH. Photoprotection of the eye: UV radiation and sunglasses. J Photochem Photobiol. 2001; 64:166–175.
5 Coroneo MT, Müller-Stolzenberg NW, Ho A. Peripheral light focusing by the anterior eye and the ophthalmohelioses. Ophthalmic Surg. 1991; 22:705–711.
6 Chandler HL, Reuter KS, Sinnott LT, Nichols JJ. Prevention of UV-induced damage to the anterior segment using class I UV-absorbing hydrogel contact lenses. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2010 Jan;51(1):172-8.
7 Lira M, Castanheira EMS et al. Changes in UV-Visible Transmittance of Silicone-Hydrogel Contact Lenses Induced by Wear. Optom. Vis. Sci. 2009; 4:332-339.